Suomalainen muotoiluyhteisö täsmäiskulla taisteluun kopiointia vastaan

Suomen Anti-piratismiyhdistyksen saamien tietojen mukaan suomalainen muotoiluyhteisö on saanut tarpeekseen design-klassikoiden kopioinnista ja jäljittelystä.

Verkkouutisten mukaan Suomessa taistoon aidon alkuperäisdesignin puolesta ovat lähteneet Alvar Aalto -säätiö, Suomen Taideteollisuusyhdistys – Konstflitföreningen i Finland ry, Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO ry, Kansainvälinen designsäätiö, Design & Art Management Finland Oy, Vepsäläinen Oy, Artek Oy ja Martela Oyj.

Mainitut tahot ovat yhdessä jättäneet tutkintapyynnön brittiläisestä Designers Revoltista, jonka liiketoimintaa on kopioida esimerkiksi Eero Aarnion Pallotuolia.

”On hyvä, että viranomaiset tutkivat Designers Revoltin toimintaa ja markkinointia”, toteaa Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtaja Sakari Salonen.

Designers Revolt -verkkokaupan tapausta on käsitelty kevään aikana mm. MTV3:n verkkouutisissa, jonka mukaan Tullin on hankala puuttua huonekalujen maahantuontiin.

”Tullin kannalta tilanne on ymmärrettävä. Jos tuotteet liikkuvat EU-alueen sisäpuolella, Tullin toimivaltuudet ovat varsin rajalliset”, Salonen toteaa.

Salosen mukaan lehtiartikkeleista on voinut saada sen virheellisen käsityksen, että tällaiset tuotteet olisivat automaattisesti laillisia, jos Tulli ei puutu niihin.

”Tuotteiden laillisuuden määrittää viime kädessä tuomioistuin”, Salonen muistuttaa.

Lisätietoja
Sakari Salonen, puheenjohtaja, Suomen Anti-piratismiyhditys ry
(sakari.salonen@juridia.com)