EUIPOn ja Europolin uusi tutkimus IP-rikollisuuden ekosysteemistä
Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) ja Europol ovat julkaisseet lokakuussa 2024 yksityiskohtaisen raportin ”Uncovering the Ecosystem of Intellectual Property Crime: A Focus on Enablers and Impact”. Raportti on luotu Euroopan immateriaalioikeusrikollisuutta, sen syitä ja vaikutuksia tutkivan monialaisen rikollisuusuhkien torjunta-alustan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats, EMPACT) alaisuudessa.
IP-rikollisuudella tarkoitetaan immateriaalioikeuksia, kuten tavaramerkkioikeutta, mallioikeutta, patentteja tai tekijänoikeutta, koskevia rikoksia. Tyypillisiä IP-rikollisuuden muotoja ovat tuoteväärennökset (esim. toisen tavaramerkkiä luvattomasti kantavan tuotteen valmistaminen ja jakelu) ja piratismi (tuote, johon on luvattomasti kopioitu toisen tekijänoikeudella suojattu teos).
IP-rikollisuuden laajuus ja vaikutus
Raportin mukaan IP-rikollisuus on yhä merkittävä uhka EU:n sisäiselle turvallisuudelle. Se tuo ensinnäkin mukanaan useita taloudellisia haittavaikutuksia, kuten yritysten liiketulojen ja valtion verotulojen menetyksiä, mutta myös vaikutuksia kuluttajien terveyteen ja turvallisuuteen (mm. myrkyllisistä kemikaaleista valmistetut tuotteet) sekä ympäristöön (rikollisten piittaamattomuus ympäristönsuojelusta) kohdistuvia haittavaikutuksia. Raportti tarkastelee näitä aiheita mm. Europolin eri tutkimuksista saamien tietojen ja tapausesimerkkien tukemana.
Rikollisuuden laajuus on raportin mukaan merkittävää. Vuonna 2022 EU:ssa takavarikoitiin arviolta 86 miljoonaa tuoteväärennöstä ja näiden tuotteiden yhteenlaskettu arvo ylitti 2 miljardia. Yleisimpinä takavarikoituina tuotteina raportti mainitsee mm. pelit, pakkausmateriaalit, lelut, savukkeet ja tallennetut CD/DVD-levyt.
IP-rikollisuuden syitä ja mahdollistajia
Raportti esittelee IP-rikollisuuden syiksi ja mahdollistaviksi tekijöiksi mm. teknologian kehityksen ja kaupankäynnin siirtymisen verkkoon, korkean kysynnän ja alhaisen tietoisuuden kuluttajien keskuudessa sekä rikollisuuden globaalin luonteen.
Raportissa tuodaan esille se, miten sosiaalisen median ja verkon kauppapaikkojen nousu ovat vaikuttaneet kuluttajien asenteisiin ja nostaneet tuoteväärennösten kysyntää. Vaikka some-alustojen käyttöehdot monesti kieltävätkin tuoteväärennösten mainostamisen, saattavat vaikuttajat tukea tuoteväärennöksiä laillisten tuotteiden ohella. Raportissa mainitaan myös, että vaikuttajien mainonta kohdistuu suuressa määrin nuoriin kuluttajiin, joilla on alhaisempi tietoisuus tuoteväärennöksistä.
IP-rikollisuuden eri vaiheita
EUIPO ja Europol kuvaavat raportissaan IP-rikollisuuden monimutkaista ja vaiheikasta kokonaisuutta, jossa IP-oikeuksien loukkaus on usein vasta ensivaihe. Mainittuja vaiheita ovat:
- IP-oikeuksien loukkaaminen: IP-oikeuksien tarkoituksellinen loukkaaminen laittoman taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi, ts. tuotteiden väärentäminen tai piratismi.
- Kuljetus ja jakelu: laittomien tuotteiden hankinnan tai valmistuksen jälkeen rikollisverkostot hyödyntävät erilaisia kanavia niiden siirtämiseksi eri maihin ja maanosiin.
- Markkinointi ja vähittäismyynti: Verkon markkinapaikat ja sosiaalinen media ovat keskeisiä alustoja tuoteväärennösten myynnissä, sillä niissä on helppo tavoittaa suuria yleisöä ja pysytellä samalla kuitenkin anonyymina. Piratismin osalta keskeisiä kanavia ovat eri tiedostonjakoverkot.
- Rahanpesu ja vastatoimet: IP-rikollisuudesta ansaittuja laittomia tuloja yleensä pestään tai sijoitetaan uusiin rikollisiin toimiin. Rikolliset voivat myös salata laitonta toimintaansa esimerkiksi peittämällä tuoteväärennöksiä laillisilla tuotteilla sekä käyttämällä netissä useita, eri maissa sijaitsevia nettivälittäjiä tai viestimällä salattujen pikaviestinpalveluiden välityksellä.
IP-rikollisuus on järjestäytynyttä rikollisuutta, joka linkittyy tiiviisti ajan trendeihin, kuluttajien tarpeisiin ja toiveisiin sekä teknologiseen kehitykseen. EUIPO:n ja Europolin raportti tutkii ja kuvaa tätä IP-rikollisuuden monimutkaista ekosysteemiä ja sen vaikutuksia EU:n yrityksiin ja kansalaisiin.
Koko raportin löydät täältä: https://www.europol.europa.eu/publications-events/publications/uncovering-ecosystem-of-intellectual-property-crime
Espoossa 8.11.2024
SUOMEN ANTI-PIRATISMIYHDISTYS RY
Jaakko Mäntynen